29 apr 2018 07:30 - 18:00 € 25.00 | € 25.00

VOLZET La Boucle Noire, Charleroi

Wandelaar, kunstliefhebber, fan van industrieel erfgoed, natuurliefhebber, … dit is echt iets voor jullie! Beleef deze unieke uitstap in een fijn gezelschap en reserveer alvast je plekje op de bus.

De Boucle Noire, tot vorig jaar was het een grote onbekende. Dat kon ook moeilijk anders, want ze bestond wel, maar had nog geen naam. Op 29 april viert ze echter haar eerste verjaardag. De Boucle Noire is een wandellus in het Pays Noir rond Charleroi, een term die verwijst naar de vroegere steenkoolontginning en staalindustrie in de streek. Het traject werd uitgetekend door twee vroegere rockmuzikanten en loopt langs (post-)industriële sites, maar brengt ons evengoed langs verrassend groene plekken rond de stad.

Letterlijk hoogtepunt is de “Chaîne des Terrils”, een aaneenschakeling van een tiental terrils in alle vormen en kleuren. Je wandelt over een adembenemend landschap van top naar top, met steeds zicht op de indrukwekkende site van de Providence beneden langs het kanaal.

Op 29 april wordt er echter niet alleen gewandeld. De volledige lus is immers 20 km. Voor sommigen is dat geen probleem, voor anderen is dat dan weer net van het goede teveel. Guidong denkt aan iedereen en biedt dus de mogelijkheid zowat halfweg te stoppen, aan de voormalige mijnsite van de Martinet. We leggen immers een bus in die je in de namiddag rechtstreeks vandaar naar het eindpunt in Charleroi brengt.

Wie daar stopt, zal zich trouwens niet vervelen. Het hele parcours wordt opgeluisterd door een “eclectisch kunstenprogramma”: bereid u voor op visuele en geluidsinterventies, maar evengoed op dansvoorstellingen onderweg. De site van de Martinet vormt die dag zowat het hoogtepunt op artistiek vlak. De kolossale “Salle des Pendus” zal het decor zijn voor de monumentale doeken van Pierre Debatty, maar ook buiten valt er heel wat te beleven. Alle bewaarde gebouwen van de vroegere mijnactiviteit krijgen immers een kunstzinnige invulling.