18 jan 2021 13:30

kernwapens terug op de politieke agenda?

Neen, de kernwapens waartegen we in de jaren 80 geprotesteerd hebben, zijn nog niet weg. Integendeel, er zijn ondertussen drie nieuwe kernwapenstaten, en alle arsenalen worden gemoderniseerd.

De meeste wapenbeheersingsakkoorden bestaan niet meer. Het goede nieuws is het Nucleair Verbodsverdrag dat op 22 januari 2021 van kracht wordt. Kernwapens zijn vanaf dan illegaal, althans voor die staten die het verdrag getekend hebben.

De kernwapenstaten en hun bondgenoten moeten er voorlopig niets van weten. Maar de morele en juridische druk zal toenemen. KBC heeft haar beleid al bijgesteld: het investeert niet meer in business gerelateerd aan kernwapens. Het Belgisch regeerakkoord refereert in positieve zin naar het Verdrag. De VS en andere NAVO lidstaten zijn not amused.

De presentatie zal verzorgd worden door Tom Sauer. Tom is hoofddocent aan het departement Politieke wetenschappen van de Universiteit Antwerpen en lid van de Raad van bestuur van Pax Christi. Hij is een expert van het thema internationale vrede en veiligheid. Tom is ook voorzitter ben van de werkgroep Veiligheid en ontwapening van Pax Christi Vlaanderen.

Inschrijven

Deelname is gratis.

Organisatie: Beweging.academie en Masereelfonds Antwerpen.