22 mei 2022 09:20

van Diksmuide naar Kathe Kollwitz

KATHE KOLLWITZ – de streek rond Diksmuide en de eerste Wereldoorlog

We verkennen de streek van Diksmuide  deze keer vooral met aandacht voor de eerste Wereldoorlog. Vanaf het station fietsen we richting Koekelare waar we een bezoek brengen aan het Kathe Kollwitz museum.

De Brouwerij – Käthe Kollwitz Museum – Fransmansmuseum
Käthe Kollwitz (1867-1945) was een Duitse expressionistische kunstenares. Haar zoon Peter sneuvelde vrijwel meteen na zijn aankomst aan het front in de Westhoek tijdens WOI. In haar kunstwerken uit Käthe haar opstand tegen oorlog en armoede. Daarnaast brengt ze het verhaal als moeder van een gesneuvelde soldaat, onder meer in Het Treurend Ouderpaar, een van de meest beklijvende oorlogsgedenktekens.

In het Käthe Kollwitz Museum kom je meer te weten over Peter, zoon van de kunstenares Käthe Kollwitz. Deze jonge Duitse WOI-frontsoldaat sneuvelt op de dag van zijn aankomst in Diksmuide. Om haar verdriet te verwerken maakte zijn moeder Käthe twee beelden van treurende ouders (‘Het Treurend Ouderpaar’). Dit meesterwerk staat nu op de Duitse militaire begraafplaats van Vladslo. Sterke vrouw, rouwende moeder

Uiteraard is er ook een unieke verzameling kunstwerken van deze expressionistische Duitse kunstenares terug te vinden. Het museum belicht haar echter niet enkel als kunstenares, maar ook als sterke vrouw en (rouwende) moeder. De rode draad doorheen de tentoonstelling is haar aanklacht tegen het feit dat kinderen het grootste slachtoffer zijn in de oorlog.

Na het aanspreken van ons lunchpakket in bistro van het Cultureel Centrum ‘De Brouwerij’ (jaja, dat wat een vroegere brouwerij) op dezelfde site als het Kollwitz museum, fietsen we langs het soldatenkerkhof van Vladslo en langs het reuzekanon Lange Max. Op de Duitse militaire begraafplaats Vladslo rusten ruim 25.000 frontsoldaten uit de Eerste Wereldoorlog.Onder hen ook Peter, de 18-jarige zoon van de expressionistische Duitse kunstenares Käthe Kollwitz. Het Duits soldatenkerkhof wordt beheerd door de “Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge”, Werner-Hilpertstrasse 2, D-34117 Kassel. Telefoon: +49 561 76090. Hier kunnen ook opzoekingen gedaan worden op naam.

Van Vladslo fietsen we naar Esen. En daar kunnen we op bezoek bij de ‘Dolle Brouwers’.  Daar kunnen we het Oerbier (of één van hun andere bieren (Ara bier, Dulle Teve, Boskeun, Reserva, …) proeven. Van Esen keren we terug naar Diksmuide …± 4 km (over de hoofdweg) of 8 km (door de velden).

© Rudi De Rechter