18 feb 2018 17:00

Jean Genet, un captif amoureux, parcours d’un poète combatant.

Docu I 2016 I 74 min
Frans gesproken, geen ondertiteling
De filmvertoning wordt gevolgd door een gesprek met de regisseur zelf, Michèle Collery, de voertaal is Engels.

Jean Genet begeeft zich naar Beiroet met Leila Shahid, de voorzitster van de Unie van Palestijnse Studenten. Op 16 september 1982 richtten Libanese Falangisten een bloedbad aan in de Palestijnse kampen Sabra en Shatila. Genet is een van de eerste Europese getuigen van deze gruwel. In shock, doorbreekt hij 20 jaar literaire stilte en schrijft “Vier uur in Shatila”. Hij vervolgt met “Een verliefde gevangene”, waarin hij herinneringen ophaalt over zijn sterke betrokkenheid bij twee bevrijdingsbewegingen, de Zwarte Panters (VS) en Palestijnse Fedayeen. Verweven met interviews, filmfragmenten, archiefmateriaal en lezingen beschrijft de film de poëtische en politieke carrière van de schrijver, van de jaren 70 tot aan zijn dood in 1986.

Na literaire en cinemastudies schrijft Michèle Collery in de jaren ‘80 voor verschillende Italiaanse culturele tijdschriften en werkt voor de RAI. Vanaf de jaren ‘90 maakt ze films en documentaires voor Qatar Broadcasting Services, Arte en Canal+.

Leila Shahid  (tbc) is Palestijnse geboren in Libanon. Ze studeerde in Beiroet en Parijs. Ze was de Palestijnse vertegenwoordigster voor de EU, België en Luxemburg van 2005 tot 2016.