22 feb 2023 20:00 € 5 | € 7

Izran: Poëtische geschiedenis

Volgens het Bijbelse verhaal ‘Babylon’ sprak de mens ooit één taal, totdat God de Babyloniërs strafte door ze verschillende talen te laten spreken.

Op Dag van de Moedertaal staat taal centraal in De Roma. Vandaag de dag zijn er duizenden talen en het Riffijns in Marokko is daar één van. Het Riffijns wordt gesproken door de Imazighen, de oorspronkelijke bevolking van Noord-Afrika. De Riffijnen hebben een rijke orale geschiedenis, waar verhalen via gezangen van generatie op generatie worden doorgegeven.

In de huidige samenleving, waar vooral geschreven taal domineert, brengt De Roma de rijkdom van orale talen onder de aandacht met een lezing van taalwetenschapper Khalid Mourigh. Khalid schrijft over en doet onderzoek naar het Riffijns. Hij wordt vergezeld door historica Hanane Llouh en  freelance journalist & oprichter Rif Archives Yassin Akouh om het belang van orale geschiedenis te onderstrepen.

De avond wordt in goede banen geleid door Anissa Boujdaini. We sluiten af met Izran gezangen, gebracht door Lina Charif.