20 feb 2018 19:30

Istiyad Ashbah (Ghost Hunting)

Docu I 2017 I 94 min.
Engelse ondertiteling

Na de film volgt een gesprek met Raed Andoni (ov) en Wadee Hanani, acteur en co-regisseur van deze film.

Om zijn geesten te confronteren die hem achtervolgen verzamelt de Palestijnse regisseur, Raed Andoni, een groep ex-gevangenen om een replica van Al-Moskobiya na te bouwen, het hoofdkwartier voor ondervragingen in Israël. Als achttienjarige zat hij er zelf gevangen.

Met fragmenten uit het geheugen geeft de groep, dag na dag, vorm aan de verhoorkamer om de verhalen te laten heropleven. Naarmate de gevangenismuren groeien, worden ook de emoties losgemaakt.

Raed Andoni is een Palestijnse regisseur en producent. Hij is geboren in 1967 in Amman (Jordanië). Andoni begon zijn carrière in 1997 als onafhankelijke producent. Hij richtte samen met anderen twee productiehuizen op: DAR FILMS in Palestina en LES FILMS DE ZAYNA in Parijs. Zijn eerste documentaire als regisseur, IMPROVISATION (2005), brengt het portret van de familie Joubran en het ontstaan van hun Palestijnse Oud trio. Voor zijn eerste langspeelfilm, FIX ME (2009), filmde Andoni twintig sessies van zijn eigen therapie in Ramallah. Met een kleurrijke set van karakters, waaronder gezinsleden van Andoni’s familie zelf, verkent FIX ME de noodzakelijke zoektocht naar individualiteit in een plaats die zo gedomineerd wordt door collectief bewustzijn en identiteit. FIX ME ging in première in Sundance en Cannes. GHOST HUNTING is zijn tweede langspeelfilm bekroond met de Berlinale’s 2017 Documentary Award.