09 feb 2021 - 28 feb 2021

De wereld in verhalen

Midden februari ademen Brussel en Antwerpen literatuur. Het hart van Europa klopt op het ritme van poëzie, slam, proza, verzen en rijm. Woorden op de vleugels van muziek, dans, theater en schone kunsten. Woorden middenin het vuurwerk van debat en lezingen. Een feest van Brusselse en Antwerpse begeesterende en multiculturele rijkdom.  De wereld in verhalen.

INTERLITRATOUR is een intercultureel, literair festival en gaat op dinsdag 9 februari 2021 ONLINE.  Het programma bestaat uit activiteiten van tal van organisaties, verenigingen, burger- en persoonlijke initiatieven. Interlitratour brengt Brusselaars via cultuurgebonden literatuur samen. De evenementen bevinden zich op het kruispunt van internationale literatuur, migratie naar België en samenleven in Brussel. Interlitratour biedt podium- en ontdekkingskansen en bouwt bruggen tussen gemeenschappen.

> De wereld in literaire wandelingen

• Wandeling 1. ‘To be an “Experimental Woman Writer”. Drie woorden, drie moeilijkheden. De Britse experimentele romanschrijfster Christine Brooke-Rose (1923-2012) vroeg in haar boek met als titel Invisible Author: ‘Heb je ooit geprobeerd om iets heel moeilijks zo goed mogelijk te doen, gedurende een lange periode, en dan kwam je erachter dat niemand het in de gaten heeft?’

• Wandeling 2. Op stap met Berberse Brusselaars Verschillende zelforganisaties en individuele kunstenaars organiseren in samenwerking met het kernteam van Interlitratour een interactieve, digitale wandeling waarbij de Berberse Literatuur door Berberse Brusselaars wordt belicht aan de hand van poëzie, zang en muziek. 

> Being Imposed Upon

Een tijdloze liefdesbrief en handleiding van en voor zwarte vrouwen. Het boek is een collectie van reflecties over vrouw- én zwart-zijn in België. Van 9 februari om 20 uur kunt u het gesprek volgen tussen Melat Gebeyaw Nigussie, Anissa Boujdaini, Aline Bosuma W’okungu Bakili & Emmanuelle Nsunda. een tijdloze liefdesbrief en handleiding van en voor zwarte vrouwen (N en F).

> Kruimeldief

Showcase Hind & Zahra Eljadid. Kruimeldief is een poëtische maar ook rauwe elegie over moederkeszalf, afscheid nemen, terugblikken en herinneren. Maar ook over witte gangen, liefdeloze lakens en … zusterliefde. ONLINE vanaf 11 februari om 20 uur

> De wereld in verhalen

9 literaire activiteiten noodgedwongen omgevormd tot een prikkelend online geheel. Een smaakmaker voor échte ontmoetingen voor een groots literair najaarsfestival in november. Leg je boek deze dag opzij en beleef woord en cultuur vanuit je luie zetel. Mét een bijdrage van onze klimaatdichters Jan Ducheyne en Laurence Vielle die we een opdracht voor creatie van Klimat, een nieuw gedicht rond klimaatrechtvaardigheid  hebben gegeven.

Interlitratour online