24 jan 2023 18:00 - 24 jan 2023

Inspiratie-avond onderwijs Gent

In 2023 gaat het Masereelfonds aan de slag met het thema onderwijs. We zetten volop ideeën en initiatieven in de kijker die het onderwijs sterk en rechtvaardig maken van onderuit. Want aan een hoog tempo vallen leerlingen in Vlaanderen uit de boot die sociaal-economisch kwetsbaar zijn of een andere thuistaal spreken. Kansarme leerlingen blijken de eerste slachtoffers van de dalende prestaties voor rekenen, taal en lezen, wat de welzijnskloof in Vlaanderen verdiept. De krant de Standaard spreekt over een ‘infernale spiraal van klasseonderwijs’ die er in de feiten nu al is.

De democratiseringsmotor van het onderwijs sputtert en de vraag is meer dan ooit prangend: hoe komen we tot onderwijs waarin iedereen, onafhankelijk van afkomst, de kans krijgt te ‘excelleren’?

 

Ronde tafels

Het onderwijsproject bouwen we dit jaar uit met actieve input van de leden én mensen uit het brede onderwijsveld. We nodigden jullie al uit op een eerste inspiratie-avond in Antwerpen om ons thema mee te kneden vanuit jullie ervaringen, ideeën en voorstellen. We nemen mee wat we daaruit leerden en maken de oefening opnieuw op de tweede inspiratie-avond in Gent. Beide avonden zijn los van elkaar te beleven.

Na een prikkelende introductie (zie onder) gaan we met elkaar in gesprek aan thematische ronde tafels. De avond biedt kansen voor leraars, onderwijsondersteuners en leerlingen om hun project in de kijker te zetten en te wegen op het publiek debat. Afsluiten doen we met een plenair gedeelte waar de bevindingen worden gepresenteerd. Het eindproduct van de twee avonden is een projecttekst en een menukaart van activiteiten.

 

Intro

Het volledig programma volgt! Alvast bevestigd: jongeren uit de voorstelling ‘Dissident’ van Lara Staal, NTGent

 

Programma

18u – Netwerkmoment bij een vegetarische maaltijd aangeboden door Masereelfonds (inschrijven verplicht)

19u – Verwelkoming en inspirerende intro uit ‘Dissident‘ (voorstelling Lara Staal, NTGent)

20u – Start ronde tafels

21u45 – Einde

© Michiel Devijver