05 dec 2017 20:00 € 3 | € 5

Het nieuwe Turkije van Erdogan: een waarschuwing voor Europa

Dirk Vermeiren, ex-VRT Turkije-correspondent, over Erdogan en wat hij van Turkije wilt maken

Dirk Vermeiren arriveerde destijds in Istanbul precies 1 week voor de AK-partij van Tayyip Erdogan aan de macht kwam. Zijn terugvlucht naar Brussel was op 28 augustus 2014, de dag waarop Erdogan president werd. In die 12 jaar werkte hij als correspondent voor de VRT, de Tijd, Knack… Ook nu nog publiceert hij geregeld over Turkije in diverse media.

Dit maakt van hem een bevoorrechte getuige van het veranderde Turkije, wat hij ten zeerste betreurt. Maar waar hij zich echt over verbaast, is hoe het Westen zich zo kon laten verrassen door de evolutie van het land onder Erdogan. Dirk Vermeiren schetst de verhoudingen tussen Oost en West, helemaal opgehangen aan de figuur van de Turkse president Erdogan.

De Turkse president laat niemand onberoerd. Wie Turkije zegt, zegt Erdogan. Miljoenen Turken aanbidden hem onvoorwaardelijk. Zijn talrijke tegenstanders spreken daarentegen van een autoritair regime. De vrije meningsuiting, de rechtstaat, de scheiding der machten, vrije media, de scheiding tussen religie en politiek, het vrije onderwijs… alles moet wijken voor Erdogan’s zelfverklaarde ‘Yeni Türkiye’ (vertaald: ‘Nieuw Turkije’).

Waar komt Tayyip Erdogan nu eigenlijk vandaan? Wat is zijn achtergrond, hoe ziet zijn denkkader eruit, wat zijn z’n inspiratiebronnen? Waarom stelt hij zich zo agressief op tegenover het Westen? Hoe verklaar je zijn enorme aanhang bij de Turkse diaspora in Europa? Hoe ziet dat ‘Nieuwe Turkije’ eruit en wat rest er nog van de seculiere republiek? En zijn we Turkije nu écht definitief kwijt?