03 sep 2022 - 08 jan 2023 Gratis | € 5

Herman Teirlinck en Frans Masereel

 

Een tentoonstelling in het huis van Herman Teirlinck  
Curator: Herman Maes

Het Huis van Herman Teirlinck presenteert in samenwerking met het Masereelfonds en de Provincie Limburg een  tentoonstelling over de relatie tussen Frans Masereel en Herman Teirlinck, geconcretiseerd in een reeks nooit eerder getoonde werken en een bijzondere uitgave.

De internationaal gewaardeerde graficus, houtsnijder en kunstschilder Frans Masereel was geboeid door de theaterteksten van Herman Teirlinck. In 1940 schonk Masereel een bijzonder cadeau aan zijn vriend Teirlinck: een uniek luxueus boek, met kalfslederen kaft (in een speciaal ontworpen foedraal), waarin hij vijf van Teirlincks afzonderlijk uitgegeven theaterteksten samenbracht. Wat meer is: hij illustreerde dit gebundelde exemplaar met een veertigtal houtsneden, tekeningen en kleine schilderijen, een unieke gift voor zijn vriend.

Het geheel is zondermeer een uitzonderlijk kunstobject, onbekend en nooit eerder getoond. Het werd ons tijdelijk ter beschikking gesteld door kunstenaar Herman Maes, achterkleinzoon van Herman Teirlinck. Hij creëert, speciaal voor het huis van Herman Teirlinck, een tentoonstelling waarin dit zeldzame boek centraal staat, met afdrukken van de unieke houtsneden, tekeningen en schilderijtjes uit het boek. Tevens worden 8 nooit eerder getoonde schilderijen van Masereel getoond, dit zich bevinden in het Frans Masereel legaat van de Provincie Limburg.

In het kader van deze bijzondere focus op Frans Masereel presenteert Het huis van Herman Teirlinck een drietal publieksprogramma’s rond tijdgenoten van Teirlinck, meer bepaald vrienden van Masereel zoals Stefan Zweig en Thomas Mann.