21 sep 2020

Actie // Hang de Vredesvlag op de Internationale Dag van de Vrede

21 september is door de VN uitgeroepen tot Internationale Dag van de Vrede. Al een aantal jaar proberen we dat met de vredesbeweging niet alleen zichtbaar te maken, maar ook mensen en gemeenten te mobiliseren om daar concrete acties aan te verbinden. Ook dit jaar vragen we iedereen om de vredesvlag uit te hangen om duidelijk te maken dat het absoluut noodzakelijk is dat kernwapens herleid moeten worden tot een (pijnlijke) afgesloten episode in de geschiedenis.
Kernwapens zorgden enkele decennia geleden voor de indrukwekkendste mobilisaties ooit, in dit land, in Europa. Nu zijn ze wat uit de actualiteit verdwenen of lijken we er minder wakker van te liggen. DAT IS ONTERECHT!!!! Kernwapenstaten moderniseren hun arsenalen met gesofistikeerde draagsystemen, supersonische, zogenaamde inzetbare mininukes, kernwapenverdragen worden opgezegd of niet meer verlengd, nucleaire doctrines laten openingen voor oorlogsscenario’s met kernwapens en in Kleine Brogel worden de kernbommen binnenkort vervangen door een moderne elektronisch gestuurde versie. Kernwapens zijn een planetaire bedreiging, ze hangen als een zwaard van Damocles boven het menselijk bestaan en de natuur.
Hang dus je Vredesvlag uit voor een kernwapenvrije wereld! Een symbolische actie, ja, maar een kleine moeite die als daar massaal gehoor aan wordt gegeven, kan bijdragen tot extra politieke druk.
Een complete kernontwapening is mogelijk als alle landen het VN-Verdrag voor een Verbod op Kernwapens zouden ondertekenen. 84 staten deden dat inmiddels al, waarvan 44 het ratificeerden. Van zodra 50 landen het verdrag ratificeren, treedt het in werking. Het is dus louter een kwestie van politieke wil en verantwoordelijkheid.
België heeft het verdrag jammer genoeg nog niet ondertekend. Help ons de Belgische regering te overtuigen om het verbodsverdrag te ondertekenen en de kernbommen in Kleine Brogel te verwijderen.
Laat je stem horen en hang volgende week de vredesvlag aan gevels, ramen, deuren, balkons, op je werk, op school,… Post meteen ook een foto van jouw wapperende vredesvlag op Facebook, Twitter en/of Instagram met de hashtag #vredesvlag