05 okt 2018 20:00 € 10 | € 10

H2 Hebron – Winter Family

EEN GIDSBEURT LANGS DE HOOP EN WANHOOP VAN PALESTINA

De Palestijnse stad Hebron, die onder controle staat van Israël, is opgedeeld in zones. De centrale straat van de H2-zone is Shuhada Street, hoofdslagader én belangrijkste markt van Hebron. Maar vandaag is het veeleer een spookstraat die – dixit het Israëlische leger – “gesteriliseerd” is. Lees: ontdaan van Palestijnse inwoners omwille van “veiligheidsredenen”.

Ruth Rosenthal en Xavier Klaine, een duo dat als Winter Family zowel muziek als theater maakt, trokken naar Hebron. Daar bezochten ze een Israëlische jeugdvriendin die trouwde met een ultrazionistische extremistische leider. Ruth en Xavier interviewden de familie, hun Palestijnse buren die dagelijks de Israëlische bezetting ondergaan, maar ook politieke leiders, soldaten, internationale waarnemers en activisten. Allen vertelden ze over hun Shuhada-straat, hun angsten, hoop en wanhoop. Die getuigenissen vormen de kern van de voorstelling ‘H2 Hebron’.

Ruth speelt tourgids in een exacte replica van de H2-zone, een gigantische plastic versie van het origineel. Ze manipuleert de geluiden, lichten, video’s, objecten en speelgoed. Ervaar zo zelf aan den lijve het uitputtende gevoel dat deze onhoudbare situatie met zich meebrengt.