22 feb 2021 11:00

Getipt! Klimaatrechtvaardigheid

De doelstellingen duurzame ontwikkeling (SDGs) die in het kader van de VN werden afgesproken in 2015 vormen een unieke kans en een hefboom om de wereld tegen 2030 op een duurzaam en rechtvaardig pad te brengen. De urgentie is groot. De klimaatcrisis wordt steeds meer zichtbaar. We blijven tegen een onhoudbaar tempo kostbare grondstoffen verspillen.

Covid-19 heeft wereldwijd veel inspanningen voor een meer duurzame ontwikkeling in het Zuiden tenietgedaan. Al die dingen samen zorgden ervoor dat de ongelijkheid wereldwijd nog toenam. Deze moeilijke toestand is nu vooral een uitnodiging om de juiste keuzes te maken, onder meer in de verschillende economische herstelplannen. Als we kiezen voor ecologische rechtvaardigheid, via een volhoudbare welvaart binnen planetaire grenzen, kunnen we het tij nog keren. Het zogenaamde ‘donutmodel’ biedt daartoe een belangrijk kompas.

Jan Mertens (°1965) is germanist en werkt als wetenschappelijk medewerker voor de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling. Hij is daarnaast onder meer actief bij Oikos en Waerbeke en is ook columnist voor MO*.