05 feb 2018 20:30 - 05 feb 2018 € 4 | € 6

Fish and Run 3

Vier jaar na ‘Fish & Run 2’ werd het voor Climaxi tijd om de temperatuur van het zeewater nog eens te gaan meten. Europa is een nieuw visserijbeleid aan het uitvoeren en dat verdient wat onderzoek.

Filip De Bodt en Saddie Choua gingen samen met anderen in België en Nederland op zoek naar de effecten van dat beleid. Ze zagen méér vis dan toen en hoorden dat het met een aantal visbestanden in de Noordzee beter gaat. In de zuidelijke Noordzee gaat het dan weer slechter en verdwijnen zeebaars en kabeljauw. In Nederland vertaalt zich dat in een gezonde visserij met investeringskansen. In België blijft de sector slinken.

De komende jaren zijn er uitdagingen genoeg: Europa wil dat alle vis aan land komt, ook diegene waar men commercieel niets kan mee doen. De Climaxi-ploeg zoemt in op de techniek van het elektrisch vissen en vraagt zich af wat de Brexit voor de visserij betekent. Het effect van klimaatwijzigingen wordt onderzocht en we geen op zoek naar grijze garnalen. Climaxi bekijkt de manier waarop vis verhandeld wordt en stelt vast dat daar heel wat vragen bij zijn. Zo blijft de Vlaamse Visveiling onder vuur liggen en twijfelen velen aan het verder bestaan van visserij in Oostende.

De filmploeg sprak met vissers, reders, handelaars en wetenschappers en aarzelde er niet voor terug om zelf de zee in en op te trekken.