10 mrt 2024 14:00

Filocafé: filosofeer mee rond onrecht en rechtvaardigheid

Wat is onrecht? Kan je onrecht doen? Wanneer ben je rechtvaardig? Wanneer word je onrechtvaardig behandeld?

Zet één van deze vragen je meteen aan het denken? Dan is het filocafé misschien iets voor jou. We vertrekken vanuit één vraag en proberen mogelijke antwoorden te onderzoeken aan de hand van een specifieke, praktische methode.

In het filocafé staan vaardigheden als letterlijk luisteren, vragen stellen, positie innemen, argumenteren en onderzoeken centraal. Het vergt een speciaal soort aandacht van de deelnemers en de bereidheid om de ander te begrijpen en kritisch te bevragen. Dialoog komt in de plaats van discussie te staan. Bij het argumenteren gelden een aantal regels uit de logica.

Verder staat in deze methode het concretiseren centraal. De gespreksleider zal je vragen om alles wat je zegt concreet te maken in een eigen ervaring. Niet iets wat je hebt gelezen of gehoord, maar iets wat je zelf hebt gedaan, beslist of gezegd.

We nodigen je van harte uit om aan dit gesprek deel te nemen. Het wordt begeleid door Sandra Aerts, die 17 jaar geleden het filocafé in Antwerpen oprichtte. Ze begeleidt de gesprekken met een sterk socratische inslag.