28 apr 2018 20:00

Der Junge Karl Marx

Deze film vertelt hoe Marx ideeën geboren werden uit engagement, strijd en armoede in aanloop naar de publicatie van het ‘Communistisch manifest’ en het revolutiejaar 1848. Een filmtopper die je moet zien !!

Luc Van Buynder leidt de film in

Der Junge Karl Marx is een biopic met hoog actualiteitsgehalte, een levendig en vooral menselijk portret van ‘rebels with a cause’, rebellen met idealen en een visie. Raoul Peck laat Marx & co botsen met een repressieve 19e eeuwse samenleving maar ook met compagnons de route: de idealistische links-Hegeliaanse filosoof Bruno Bauer, de anarchistische denker Pierre-Joseph Proudhon (‘Eigendom is diefstal’ leidt tot een verbaal steekspel) en de oprichter van de Bond der Rechtvaardigen Wilhelm Weitling.

Peck en zijn acteurs August Diehl, Vicky Krieps, Stefan Konarkse en (onze landgenoot) Olivier Gourmet tonen hoe de oude orde vervangen wordt door een industrieel kapitalisme dat de ongelijkheden nog vergroot waardoor er zowel op persoonlijk als op collectief vlak strijd tegen vervreemding, uitbuiting en onderdrukking moet worden gevoerd. De film eindigt in de jaren 1844-1848, een periode die heel erg op het heden lijkt en de filmmakers toelaat om te suggereren dat het weer opvissen van de door Marx aangereikte instrumenten kan helpen om de wereld te begrijpen en te veranderen. Een gesprek met een man met een missie.

Speelfilm, 118 min., Duits, Frans, Engels gesproken – Ned. ondertiteld

Regie: Raoul Peck
Productie: België, Frankrijk, 2017
Met August Diehl, Olivier Gourmet, Stefan Konarske, Vicky Krieps, Amy WrenInkom gratis

Inkom is gratis

Organisatie: Masereelfonds Sint-Niklaas

 

Locatie
Masereelhuis

Truweelstraat 85
9100 Sint-Niklaas