04 okt 2023 20:00 - 22:15

Debat Klassenjustitie

 

Klassenjustitie. Het is een gewichtig woord en een van de felste brandpunten in het maatschappelijk en politiek debat van vandaag. De directe aanleiding daarvan is het Reuzegom-proces, maar we hebben datzelfde woord ook zien verschijnen in de discussies rond de afkoopwet van Koen Geens, Kazachgate, de Monstrey-affaire, Land Invest Gate, het PFOS-schandaal en de Oosterweelverbinding, het Publifinschandaal, het politieoptreden tijdens de Brusselse betogingen tegen klassenjustitie in 2021, … De mogelijke onderwerpen waarin gesproken wordt van klassenjusitie zijn, kortom, uiteenlopend en tonen dat het woord moet verbonden worden met talloze anderen: belangenvermenging, (on)betaalbaarheid, SLAPP, openbaarheid van bestuur, fraude, besparingen, politiegeweld, … .
Kortom, het is een ingewikkelde zaak. Dat het begrip ‘klassenjustie’ geen eenduidige betekenis heeft, maakt het debat er dan ook niet gemakkelijker op …
Om dat kluwen wat te ontwarren, organiseert Masereelfonds Gent op 4 oktober om 20u (auditorium Jan Broeckx, Blandijn) een progressief debat rond klassenjustitie, gemodereerd door Karim Zahidi. We stellen de deelnemers twee (schijnbaar) eenvoudige vragen:
Wat is klassenjustitie en wat kunnen we er aan doen?
We legden ze voor aan 5 progressieve verenigingen/organisaties, die op het debat met elkaar en met het publiek in gesprek gaan:
Maarten Hermans (Minerva)
Maarten is arbeidssocioloog, stafmedewerker bij ACV (thema welzijn op het werk) en lid van denktank Minerva. Hij is/was daarnaast verbonden aan de UA, KUL (HIVA), UGent, VUB en Odisee en schreef artikels voor o.a. De Morgen, De Tijd, SamPol, Knack en Apache.
We geven zijn volgende artikels over klassenjustitie mee:
Mieke Van Laer (Progress Lawyer’s Network)
PLN is een netwerk van een twintigtal progressieve advocatenkantoren. Ze zijn gespecialiseerd in strategisch procederen voor vakbonden, burgeractiecomités en organisaties die maatschappelijke verbetering willen.
Hier vind je hun website: https://www.progresslaw.net/
Een interview over de werking en visie van PLN: https://sociaal.net/…/progress-lawyers-network-advocaten/
En een artikel over Sanda Dia en klassenjustitie: https://www.dewereldmorgen.be/…/zaak-sanda-dia-het-is…/
Comac, Jong Groen en Jongsocialisten
De drie progressieve jongerenorganisaties van Gent zitten opnieuw aan tafel, zij het met andere gasten. Allemaal spraken ze zich op (sociale en andere) media uit tegen klassenjustitie en het Reuzegom-proces. Hun Leuvense kompanen schreven samen een open brief aan Luc Sels en de KUL:
Comac ging ook in gesprek met Douglas De Coninck, misdaadjournalist bij De Morgen en auteur van het boek ‘Ontmenselijkt’, over het Reuzegom-proces:
—–
Voor het debat maakt Masereelfonds Gent een drive aan waarin we zoveel mogelijk informatie verzamelen over klassenjustitie. Wil je graag toegang tot die drive en/of meewerken eraan? Stuur dan een mailtje naar nicolas@masereelfonds.be!
—–
Toegang gratis en zonder inschrijving.