15 jul 2023 12:15

De ongelijkheidsmachine – Een verborgen Europese geschiedenis

Masereelfonds Sint-Niklaas gaat op zaterdag 15 juli naar het Gentse Feesten Debat ‘De ongelijkheidsmachine – een verborgen Europese geschiedenis’. Dit eerste debat belooft alvast meer dan de moeite waard te zijn, met panelleden als Paul Goossens, Peter Mertens, Kathleen Van Brempt en… en het (jammer genoeg nog altijd actuele) thema ‘ongelijkheid’.  

We rijden samen met de trein vanuit Sint-Niklaas naar Gent; plaats van samenkomst is aan het station van Sint-Niklaas. De trein vertrekt om 12u36 en eens aangekomen in Gent Sint-Pieters nemen we dan tram 1 of 2 richting Sint-Baafsplein naar het NTG. Vanaf 12u15 wachten Helga Collyn en Ann Van Remoortere jullie op aan de loketten van het station Sint-Niklaas.

Voorzie zeker voldoende tijd indien je voor vertrek nog een treinticket moet kopen, de trein wacht immers niet op ons. (Tip: koop op voorhand een ticket via de website of app van NMBS). 

Plaats en uur van samenkomst?
Station Sint-Niklaas, 15 juli om 12u15  

Kostprijs?
Toegang: het debat zelf is gratis
Vervoer: treinticket week-end 8,20 euro, tram 5 euro (2 x 2,5 euro) 

Inhoud debat?
De ongelijkheidsmachine – Een verborgen Europese geschiedenis’
Hoe kan het dat een handvol mensen meer bezit dan de helft van de wereldbevolking en waarom wordt die obscene concentratie van rijkdom niet weggehoond? Vragen die ertoe doen. Extreme ongelijkheid gaat over meer dan waanzinnige bankrekeningen. Het is een machine die haar territorium voortdurend uitbreidt, samenlevingen omwoelt, de verzorgingsstaat ontrafelt en uiteindelijk ook de democratie uitholt. ‘Het is kiezen’, aldus Paul Goossens, ‘tussen de koopkracht van de bevolking of de privileges van de nieuwe feodale heersers, de geldaristocratie.’