08 feb 2018 20:00 - 08 feb 2018

Jessica Depreter & Jef van Ruyssevelt

De Muzeval. Poëzie met gastdichter en vrij podium

Jessica Depreter debuteerde in 2002 met haar bundel Vergeten is vrede als manifest Outside-kunstenaar op de trappen van de boekenbeurs in Antwerpen. In 2005 was ze barvrouw in Literair Café Den Hopsack. In die dagen verzorgde Frank Van Den Steen sfeervolle muzikale en poëtisch avonden, waardoor ze in contact kwam met de rijke onderstroom van Antwerpse dichters. Al fietsend maakte ze in 2007 kennis met de poëtische ziel van de Walen en Normandiërs, dankzij haar Randonnées: een verzameling  vertalingen van o.a. Guy Van Hoof, Hugues C. Pernath,  Koen Stassijns, Willy Cuvelier en Guido Ruyssinck. Maatschappijkritisch zocht ze een toegankelijke kunstvorm om haar poëzie te ondersteunen: de transparante tweezijdige collages waren geboren. Samen met schilder Ann De Rouck bracht ze intussen twee bundels uit: De eenheid nabij (2010) en Miwilist (2011)

De titel van de bundel Cherupendel (2012) verwijst naar de cherubijnen: vriendelijke engeltjes die liefde op aarde brengen. Het is echter belangrijk dat zij ook hulp kunnen halen, vandaar hun pendel. In juli 2016 stond Jessica Depreter mee aan de wieg van het kunstenaarsplatform Oxot Antwerpen. In samenwerking met de beeldende kunstenaars van dit collectief bracht ze in 2016 twee dichtbundels uit: Maquettijd verwijst naar een maquette van de goede oude tijd, maar kan ook begrepen worden als Maak eens tijd of Mag ik uw tijd?. Aan Tox Hotel werkten ook de woordkunstenaars van Oxot Antwerpen mee.

Sinds kort is ook Jef van Ruyssevelt actief bij Oxot: hij zet zich niet alleen in als gastheer, maar schildert ook zelf abstracte werken. Hij is tevens lid van de Math Art Foundation waar hij eind mei zijn werken zal tentoonstellen. Hij bespeelt de elektrische gitaar met veel gevoel voor het gesproken of gezongen woord, dat hij met zijn stijlrijkdom weet te versterken. Samen zijn Jef en Jessica sinds kort bekend als Jay Jay  en zij brengen u dan ook een poëtisch-muzikaal programma op donderdag 8 februari 2018. Tijdens deze 223ste Muzeval stellen zij, als alles naar wens verloopt, de nieuwe bundel Oogopslag voor.

Geroezemoes, gelach, applaus, een pint die valt. Het kan allemaal tijdens De Muzeval. Dichters en performers met grote klasse werden er ontdekt. Want na de al wat bekendere gastdichter of dichteres volgt een vrij podium voor eenieder die wil en durft. Honderden mensen brachten zo tijdens De Muzeval voor de eerste keer hun werk. Gewone mannen en vrouwen, soms wat ongewonere. Inleiding en presentatie: Bart Van Peer.

gratis
inschrijven: 03 226 36 32 of sven@masereelfonds.be
http://muzeval.blogspot.be
i.s.m. Stichting Pipelines. Met steun van Antwerpen Boekenstad