08 okt 2017 08:15 - 00:00 € 50 | € 50

Daguitstap – Nord-Pas de Calais

We brengen eerst een bezoek aan de grootste bunker van Noord-Frankrijk, “Le Blockhaus d’Eperlecques”. In maart 1943 gaf het Duitse leger het startschot voor de bouw van de ‘Kraftwerk Nordwest’, een montage- en lanceerbasis voor V2-raketten in Eperlecques. Een gids zal ons vertellen over de geschiedenis van de bunker en de technologie van de V2 en V1 Duitse geheime wapens, dit alles temidden van een unieke bossetting. De rondleiding duurt zo’n 90 minuten en is voor iedereen mogelijk.
Daarna bussen we verder naar Grevelingen (Gravelines), een klein historisch stadje gelegen aan de Opaalkust. Het is nog volledig ommuurd en omgeven door grachten, die via een kanaal met de zee verbonden zijn. In de middeleeuwen maakte het stadje deel uit van een reeks Vlaamse havensteden (samen met o.a. Nieuwpoort, Damme, Duinkerke). Zijn huidige vorm heeft de stad te danken aan Vauban, die de stad in de 17e eeuw versterkte met een typisch stervormig patroon (andere voorbeelden zijn Sluis en Willemstad in Nederland). We zullen er samen iets eten* en een kleine wandeling maken.
*Gelieve bij de reservatie aan te geven of u samen wenst te eten of eigen lunchpakket meebrengt.
Op de terugweg naar Gent, stoppen we in Duinkerke voor een begeleid bezoek aan het Fonds Régional d’Art Contemporain (FRAC). De regio Nord-Pas-de-Calais ontsluit er een verzameling hedendaagse kunst in een markant gebouw, en dit op een al even markante plek in de Noord-Franse stad.Damien Deceuninck zal er een rondleiding geven.

Afspraak om 8.15 uur aan P&R Gentbrugge (bereikbaar via E40, E17, N9 (Brusselsesteenweg), of tramlijnen 21/22). Terug circa 18u30.

Deze activiteit kwam tot stand i.s.m. Anjer Producties