01 feb 2024 20:00 € 5 | € 5

Chili 9/11

Herwig Deweerdt en Hans Mortelmans verklanken een Chileense lente met muziek en poëzie van Atahualpa Yupanqui, Violeta Parra, Victor Jara, Pablo Neruda e.a.

 

Podran cortar todas las flores,

pero no podran detener la primavera

 Ze kunnen alle bloemen afsnijden

Maar de lente kunnen ze niet stoppen

De bril van de president ligt gebroken op de grond. Op 11 september 1973 – dat andere 9/11 – deed zich in Chili een politieke aardverschuiving voor. De democratische lente van Salvador Allende werd bloedig omvergeblazen door de troepen van generaal Pinochet.

In de jaren daarvoor waren vele ogen en oren gericht geweest op het Chileense experimen. De Unidad Popular probeerde de Chileense maatschappij rechtvaardiger te maken met basisdemocratie, nationalisaties, sociale hervormingen en… met kunst.

Herwig Deweerdt en Hans Mortelmans laten de Chileense lente weer bloeien met poëzie en muziek. Hans sprokkelt parels uit de Latijns-Amerikaanse muziek met werk van Atahualpa Yupanqui, Violeta Parra en de gevierde Chileense zanger Victor Jara. Herwig grasduint in het oeuvre van dichter Pablo Neruda en knoopt het verhaal met woorden aan elkaar.

Nu de democratie opnieuw wereldwijd onder druk staat, biedt deze zintuiglijke duik in het verleden zuurstof en kracht aan wie gelooft in het project dat rechtvaardigheid heet.

Herwig Deweerdt is auteur, acteur en regisseur. Al meer dan vijftig jaar maakt hij eigenzinnig verteltheater met succes in binnen- en buitenland.

Hans Mortelmans is muzikant en zanger. Hij vertaalde onlangs het repertoire van de iconische zanger Georges Brassens.

Organisatie: Masereelfonds Hasselt & Humanistisch Verbond Hasselt