07 sep 2019 08:00 € 62 | € 65

Charleroi anders bekeken

Als er één Waalse stad zijn imago tegen heeft, dan is het Charleroi. Schandalen uit een nog niet zo ver verleden, bedrijfssluitingen en werkloosheid tot in de vierde generatie, een verpauperde binnenstad, …horen allemaal bij deze stad. Burgemeester Magnette levert een titanengevecht waarvan de eerste resultaten te zien zijn. Flaneren langs het kanaal kan sedert een paar jaar. Een gloednieuw shoppingcenter moet het verleden doen vergeten.

Maar toch is het vooral dat verleden dat een bezoek meer dan de moeite waard maakt. Er is het mooie station met een hommage aan de emigrerende glasblazers van weleer en de inwijkende Vlamingen, op zoek naar een boterham mèt beleg.

Hier staat ook het mooiste art-deco-stadhuis van het land, getuige van een zeer welvarende periode vlak voor de Tweede Wereldoorlog.

Er is de indrukwekkende verzetsgeschiedenis die o.a. in de basiliek wordt herdacht. Wij brengen een kleine hommage aan vergeten verzetsvrouwen.

En er is vooral de geschiedenis van de staalindustrie, de koolmijnen en de bijhorende migratiegeschiedenis. In 1956 gebeurde in het nabije Marcinelle de grootste mijnramp uit de Belgische geschiedenis. Twee derden van de slachtoffers waren Italianen. Tutti cadaveri!

Er zijn ook wereldberoemde figuren die hier geboren en getogen werden: topindustrieel en briljante geest Solvay. Delhaize begon hier ooit zijn eerste winkeltje. En last but not least, René Magritte. Hij speelde hier aan de oevers van de Samber en ontmoette op de paardenmolen zijn grote liefde, zijn ‘fée ignorante’. Zijn grootste en bijzonder mooie schilderij is hier te bewonderen. Het heeft alles te maken met het immens verdriet uit zijn jeugd dat hij levenslang tevergeefs probeerde uit te wissen.

Bienvenu(e) les Flamands!

Programma: 

8u: vertrek in Gent

9u30: aankomst in Charleroi 

10u: start wandeling, zigzaggend door de deels hernieuwde binnenstad trekken we hogerop, richting stadhuis en omgeving. Tussendoor een koffiepauze.

13u: lunch

14.30u: bezoek aan Magritte/La fée ignorante

15.30u: korte busrit naar Bois-du Cazier (mijnramp Marcinelle 1956) 

17.30u: einde bezoek en terugrit naar Gent.

19u: Aankomsttijd o.v.