17 nov 2023 19:00

Causerie met auteur Ingrid Knipfer

“Ge kunt mij niet lanceren als een stuk zeep”

Causerie met auteur Ingrid Knipfer


Inleiding
Ingrid Knipfer is geen vreemde in de wereld van de literatuur. Haar geëngageerde sociaalpsychologische romans hebben menig lezer aan het denken gezet. Ze gaat moeilijke thema’s niet uit de weg en behandelt deze met een zorgvuldige pen en diepgaande emotie.

Biografie
Ingrid werd geboren in de nasleep van WOII in Wiesbaden. Ze splitste haar jeugd tussen Brussel en Gent voordat ze zich in 2011 in Oostende vestigde. Haar eerste liefde was poëzie, een genre waarin ze al snel erkenning kreeg van literaire grootheden zoals Louis Paul Boon en Hugo Claus. De overgang naar romans kwam in 2012 met de publicatie van haar debuutroman.

Thema’s en Stijl
De thema’s in haar werken variëren van de traumatische verwerking van oorlog en de gevolgen van incestueus seksueel misbruik tot de existentiële eenzaamheid en de vraag naar de zin van het bestaan. Haar roman ‘De wetten van de makrelen’ is een goed voorbeeld van haar veelzijdigheid, waarin ze psychologie, moraalfilosofie en respect voor de natuur naadloos samenbrengt in een expressionistische stijl.

Tot Slot
Ingrid Knipfer heeft een stem in de literatuur die zowel krachtig als empathisch is. Ze heeft de gave om haar lezers diep te raken en tegelijkertijd te laten nadenken over de grotere vragen van het leven.

Geschreven door Stefaan Pennynck.