28 sep 2019 € 30 | Gratis

Brutopia met Pascal Verbeken

Brussel is de meest gehate stad van België en de Europese Unie. De hoofdstad van een half miljard Europeanen roept beelden op van verval, armoede, chaos en bureaucratie. ‘It’s like a hellhole,’ verklaarde Donald Trump. Maar Brussel is ook de onvermoede broedplaats van utopieën, urbanistische experimenten en Grote Maatschappelijke Vergezichten. Karl Marx schreef er zijn Communistisch Manifest, salafisten broeden er op de vestiging van een religieuze heilstaat en de EU bouwt er aan het meest ambitieuze politieke project sinds de Tweede Wereldoorlog. Brussel toonde zich bovendien een toevluchtsoord voor dissidente hemelbestormers en artistieke vrijbuiters zoals Charles Baudelaire, de grootste Brusselhater aller tijden. Sommige dromen veranderden de wereld, andere vielen stuk op de Brusselse kasseien. In Brutopia volgt Pascal Verbeken het spoor van de dromenjagers. Hij verkent Europese salons en achterbuurten, luistert naar denkers, daklozen, prostituees, politieke leiders en nieuw aangespoelde plannenmakers. Verbeken leidt de lezer op magistrale wijze door deze geschiedenis van de Brusselse dromen en legt zo de hedendaagse ziel bloot van deze mysterieuze stad.

Pascal Verbeken is auteur van onder meer Arm Wallonië, Grand Central Belge en Tranzyt Antwerpia en hij maakte reportages voor TV zoals 100 jaar Vooruit. Zijn boeken stonden op de tiplijst van de AKO Literatuurprijs, de shortlists van de ABN Amro-prijs voor Non-Fictie en de VPRO Bob den Uyl Prijs voor het Beste Reisboek. Met Arm Wallonië won hij de M.J. Brusseprijs voor het Beste Journalistieke Boek.

In deze gegidste rondleiding, met Pascal Verbeken en een gids van Brukselbinnenstebuiten kan je als het ware door de bladzijden van het boek wandelen. In deze dagactiviteit is ook een dagschotel en een drankje inbegrepen. Inschrijven verplicht bij orhan@masereelfonds.be, zeer beperkte plaatsen.

Georganiseerd door Masereelfonds Hasselt en Graanmarkt, ism Humanistisch Verbond, Vermeylenfonds en Vrijzinnige vrouwen Limburg.