28 apr 2022 19:00 € 6.00 | € 8.00

UITGESTELD – Bloemardinne, causerie door Geert Vanistendael

Wegens onvoorziene omstandigheden hebben we deze lezing moeten annuleren. We herhalen deze later in het jaar

Geert Vanistendael brengt in het kader van de lezingenreeks Actueler Dan Vandaag het opmerkelijke verhaal van Bloemardinne. Kom naar het Goudblommeke in Papier en leer samen met ons deze ‘vergeten’ historische figuur opnieuw kennen.

Bloemardinne (de spelling van haar naam varieert) was een zeer opmerkelijke Brusselse vrouw die vermoedelijk leefde tussen ongeveer 1265 en 1335. Zij stond bekend als ketter. Zij preekte de vrije liefde. Zij zou ongemeen populair zijn geweest in Brussel. Alleen weten we niet welke verhalen over haar legende zijn en welke waar. Vast schijnt te staan dat Jan van Ruusbroec haar uit alle macht, doch tevergeefs, bestreed.

Dat zijn al genoeg redenen om het over haar te hebben. Een bijkomende reden is dat in de geschiedschrijving veel te weinig aandacht gaat naar de rol die vrouwen gespeeld hebben.

Er is nog meer. Neerlandici zijn het onderling niet eens, maar er bestaan sterke aanwijzingen dat Bloemardinne en Hadewych één en dezelfde persoon waren. Vanistendael zelf vindt Hadewych de grootste van de Nederlandstalige poëzie sinds Hebban olla vogala.