03 mrt 2022 19:30

Amor Mundi – Steven Vromman

“Had ik mijn geboortedag zelf mogen kiezen, dan was het ongetwijfeld een mooie lentedag in 1950 geworden. Een winnend lot, goed voor pakweg 75 probleemloze jaren. Doorgaans de fase van ‘de Grote Versnelling’ genoemd. Maar het universum had andere plannen met mij. Ik kwam op de wereld op een te warme zomerdag in 2025. Typisch. Mijn geboortedag trefzeker bij de start van het logische vervolg op de Grote Versnelling: de Grote Botsing.” Uit de memoires van Man Bashar Vande Putte.

De dag waarop Man Bashar Vandeputte wordt geboren, breekt een nucleaire oorlog uit. Het klimaat slaat op hol en de vertrouwde wereld valt in stukken uit elkaar. Mensen en gemeenschappen reageren op uiteenlopende manieren op dit ‘rad van onfortuin’. Hoopgevende initiatieven ontwikkelen zich, terwijl op andere plaatsen conflicten losbarsten. Man Bashar groeit op in BeterGent en maakt de omwentelingen vanop de eerste rij mee. Uiteindelijk zal hij zelf een belangrijke rol spelen in de historische keuze die de mensheid maakt. Welkom in de wondere wereld van lintbebossing, geenrichtingsstraten, zelfslachtboerderijen, hittetapijten, Collapsonauten, regenbommen, veganitariërs, droomkwekerijen en katrolwoningen.

“Wat de toekomst brengt, weet niemand. Behalve dan deze auteur. En ik, als lezer, zie in mijn glazen bol een verfilming en de prijs die we zullen moeten betalen voor het meest noodzakelijke verhaal. Jammer genoeg.” Dimitri Leue, acteur en theatermaker

“Steven Vromman voelt als geen ander hoe het ecosysteem waarvan we afhankelijk zijn, onder druk staat. Hij bezit de gave om hiermee aan de slag te gaan, als een pionier. Hij verraste me met deze roman, want een sterk verhaal is wat we blijkbaar nodig hebben. Dit boek ademt volledig de geest van Yuval Noah Harari, die ons wijst op de kunst van het verhalen vertellen. Ik deel de bezorgdheid die Steven voelt. Als je, als klimaatwetenschapper, al jarenlang ziet wat er rondom ons gebeurt in de natuur, dan begrijp je dat het hoog tijd is voor actie en gerechtigheid.” Jill Peeters, weervrouw en international climate awareness expert.

Steven Vromman (1960) werd bekend met zijn Low Impact-project (2008). In een bekroonde documentaire reeks van Canvas kon het publiek volgen hoe hij zijn leven drastisch omgooide om zijn ecologische voetafdruk te minimaliseren. Ondertussen is Steven een van de meest gevraagde sprekers in het land en bedacht hij de ‘ecocomedy’, een originele vorm van infotainment. Hij brengt voorstellingen voor scholen, bedrijven, openbare besturen en organisaties. Hij publiceerde vijf non-fictie boeken en begeleidt mensen en organisaties rond toekomstdenken en actieve hoop. ‘Amor Mundi’ is zijn eerste roman.