09 apr 2022 - 22 mei 2022 € 10 | € 10

AL GAL

© GAL

Een inkijk in het universum van Gal
Een heerlijke kunstenaar in een prachtig gebouw.
In april en mei kan je in het voormalige sanatorium van Tombeek (nu woonzorgcentrum) de overzichtstentoonstelling ‘Al Gal’ bezoeken. In die tijdelijke GALerie zijn werken uit zijn ruim 60-jarige carrière te zien.

GAL wordt beschouwd als een icoon onder de politieke tekenaars in België.
Zijn oeuvre is een levenslang engagement voor de vrije meningsuiting. Behalve zo’n 150 tekeningen toont hij in Tombeek ook vroeg werk en wonderlijke objecten, paneeltjes en andere vrije creaties die weinig te zien waren zoals beschilderde flessen met portretten van bekende personen.

 

Over GAL
Gerard Alsteens  groeide op in Overijse. Hij studeerde schilderkunst en grafiek aan het St. Lukas-instituut in Brussel waar hij later zelf docent werd. Hij vestigde zijn reputatie als cartoonist en politiek tekenaar met werk voor De Linie, De Nieuwe en De Zwijger. Zijn werk viel menigmaal in de prijzen, in 2019 ontving hij van de VUB een eredoctoraat voor zijn engagement en kritisch inzicht.
Over het gebouw
Het monumentale tbc-sanatorium uit 1936 is van architect Maxime Brunfaut. Het is gebouwd in opdracht van de Belgische werkliedenpartij voor verzekeraar La Prévoyance Sociale. Het sloot in 1987 zijn deuren, toen was het een revalidatiecentrum. In 2017 werd het na een grondige renovatie in zijn oude luister hersteld en geschikt gemaakt als particulier woonzorgcentrum. De noordoostelijke vleugel is aan het Masereelfonds beschikbaar gesteld voor het tijdelijk inrichten als “GALerie” voor een reprise van de expositie die eerder in Mechelen te zien was.

© foto piXeleni