21 mei 2022 14:00 € 10 | € 10

AL GAL special met het Brussels Brecht Eislerkoor

© GAL

Op de voorlaatste dag van de tentoonstelling bezoekt Masereelfonds Brussel AL GAL, een inkijk in het universum van Gal over het werk van de bekende kunstenaar Gerard Alsteens in het prachtige gebouw van het voormalig sanatorium te Tombeek.

Gerard Alsteens leidt ons rond in zijn universum en het Brussels Brecht Eislerkoor zorgt voor passende muziekinterventies. Johan Wambacq geeft meer uitleg over architect Maxime Brunfaut en het beroemd sanatorium.

Gal voorstellen hoeft nauwelijks: hij is hét  icoon van de Belgische politieke cartoonisten en hij is afkomstig van Overijse. We zien een 150 tal cartoons en tekeningen, maar ook vroeger werk en wonderlijke
objecten, zoals beschilderde flessen met portretten van bekende mensen.

De tentoonstelling gaat door in het voormalig sanatorium Joseph Lemaire ontworpen door de architect Maxime Brunfaut dat gebouwd is in opdracht van de Belgische Werkliedenpartij voor de Prévoyance Sociale. Nu is het een particulier woonzorgcentrum. Naast het bezoek aan de tentoonstelling zorgt Johan Wambacq voor een korte rondleiding op de site van het voormalig sanatorium en zal ons wat meer vertellen over de architect. Hij publiceerde in 2009 Het paleis op de heide, een literaire documentaire over architect Maxime Brunfaut en diens sanatorium van Tombeek, een icoon van het modernisme in België.