15 sep 2021 20:00 € 2 | € 4

Afghanistan: het failliet van de …”Oorlog tegen de terreur”

Na twintig jaar oorlog en bezetting controleren de Taliban opnieuw het grootste deel van Afghanistan. De geschiedenis herhaalt zich: grootmachten bijten al twee eeuwen steevast hun tanden stuk op Afghanistan. De nederlaag van de VS en de NAVO stond in de sterren geschreven. Jarenlang kregen we te horen dat de democratisering en heropbouw van Afghanistan vlot verliepen. In werkelijkheid hielden miljarden dollars een corrupt systeem in stand, heerste grote politieke ontevredenheid en was de NAVO-aanwezigheid vooral ook een geopolitiek gegeven. België was van meet af aan actief betrokken bij de NAVO-operaties in het land, waarbij opeenvolgende regeringen beweerden dat de militaire aanwezigheid zorgde voor veiligheid en vooruitgang.

In deze lezing zal Ludo De Brabander na een korte historische schets, de bezetting van Afghanistan door de VS en de NAVO en de impact op land en bevolking bespreken. Hij zal ook het Belgische beleid onder de loep nemen en kritisch bespreken.

Ludo De Brabander is een Belgisch vredesactivist, opiniemaker en woordvoerder van Vrede vzw. Hij publiceert geregeld in Uitpers, De Wereld Morgen, Knack en andere publicaties. Hij is auteur van diverse boeken als ‘Weg van Oorlog’, ‘Het Koerdisch Utopia’, ‘Oorlog zonder grenzen’ en ‘Als de NAVO de passie preekt’.