2018 = Karl Marx jaar

Het marxisme is voor het Masereelfonds een belangrijk referentiekader en een instrument van politieke analyse.

In het jaar waarin Marx zijn 200ste verjaardag zou vieren, zullen her en der Marx activiteiten geprogrammeerd worden. Hou voor de lokale activiteiten zeker onze website in het oog. Hierna volgt een overzicht.

  1. Uitstap naar Trier van vrijdag 11 t/m zondag 13 mei =  VOLZET
  2. Internationaal gastspreker Prof.em. Wolff, “MARX, filosofisch en literair ontrafeld” – 14 juni, Brussel
  3. In het najaar zullen enkele “intensieve gesprekken” over fundamentele aspecten van het marxisme aangeboden worden:
  • Marxistische filosofie en methode 

Bestaat er een marxistische filosofie en een marxistische wetenschappelijke methode? Statuut van historisch materialisme en dialectiek?

  • Jonge Marx in België 
  • Klassen : conceptvorming

Klassen zijn relevant voor het verklaren van het onstaan van een economisch surplus en de verdeling ervan. Klassen: welke criteria voor afbakening (eigendom van productiemiddelen, controle over de productie,..?). Klassen of klassefuncties?

  • Arbeidswaardeleer en uitbuiting

Wat is het economisch surplus, hoe ontstaat het en door wie wordt het toegeëigend (← klasse-concept)? Wat is de relevantie van de arbeidswaardeleer? Waarom is er een waarde-theorie nodig? Kunnen de oorsprong van de winste en uitbuiting begrepen worden zonder de arbeidswaardeleer? Heeft de arbeidswaardeleer een empirische betekenis (operationaliseerbaar)?

Het worden interactieve sessies, telkens begeleid door een specialist (maar geen apologeet van marxistische orthodoxie).

3. Uitstap naar Londen (o.a. Karl Marx wandeling)

4. Marx in onze afdelingen: Brugge , Gent

De film van Raoul Peck ‘Der Junge Karl Marx’ zal door verschillende afdelingen vertoond worden. Een interessant artikel over de verfilming van de jonge Karl Marx vind je hier.