A A+ A++

home > activiteitenkalender

Tussen de soep en de feiten

De vluchtelingencrisis: oud nieuws of verrassend actueel?

lezing door onderzoeksjournalist Pieter Stockmans

Dinsdag 21 februari 2017, 12.15 uur
Bibliotheek Tweebronnen, Rijschoolstraat 4, 3000 Leuven
Gratis!

Tijdens de tweede lezing van de soep en de feiten neemt Pieter Stockmans je mee op zijn reis met Syrische gezinnen die een vluchtroute namen, weg van geweld, naar een veilige thuishaven in Europa. Een confrontatie met de grenzen die Europa opwerpt om de vluchtelingencrisis te beheersen.

Dagelijks horen we berichten in de media over nieuwe binnen-en buitenlandse wetsvoorstellen. Hoe werkt Europa als overkoepelend orgaan en wat beslissen de staten daarbinnen? Hoe krijgen mensen de kans om zichzelf en hun gezin veilig te stellen? Is het terugduwen van vluchtelingen terecht omdat er een gevaar schuilt in het openstellen van de grenzen?

Pieter Stockmans is onderzoeksjournalist en reist al tien jaar door de Arabische wereld. Hij onderzocht van binnenuit de radicalisering van alle strijdende partijen in het Midden-Oosten.

Voor Knack, MO* Magazine, De Standaard en Middle East Eye leefde hij al ingebed bij Syrische vluchtelingen in de buurlanden van Syrië en op hun weg naar Europa, jihadisten in Turkije en Jordanië, de Koerden in Syrië, Hezbollah in Libanon, de inwoners van Egyptische volkswijken, islamitische en seculiere protestbewegingen in Jordanië, en bij vele Israëli's en Palestijnen.

Hij stond vooraan tijdens historische momenten van de Arabische Lente in Tunesië en Egypte, en is medeoprichter van het journalistieke project 'Tussen Vrijheid en Geluk', dat de menselijke verhalen achter de Arabische opstanden brengt.

Hij is coauteur van De Jihadkaravaan, een boek over alle conflicten die de grote vluchtelingenstromen hebben veroorzaakt. Het boek zal na de lezing ook te koop zijn.

Meer info over het thema van de lezingen vindt u op: http://soepenfeiten.weebly.com/

Organisatie: Masereelfonds Leuven i.s.m. Bib Leuven - Vormingplus Oost-Brabant - KU Leuven dienst Cultuur - Davidsfonds academie - 30CC cultuurcentrum Leuven - UPV vzw