08 mei 2018 20:00

‘Woede als wapen’ met Koen Bogaert

Woede. Een woord dat in de 21e eeuw vaak de ronde doet. Woede van de lone wolf en woede van nationalisten. Woede, die door Trump, Brexit, IS, Catalaanse separatisten en zelfs de Hindoe-suprematie in India bij ons is aangewakkerd. Pankaj Mishra probeert dit fenomeen te verklaren.
Waar komt die woede vandaan en hoe kan deze tot iets goeds leiden?

De Indiase schrijver Pankaj Mishra, geboren en getogen in India, maar sinds 2006 woonachtig in Londen, publiceerde dit jaar het boek Tijd van woede: een geschiedenis van het heden. Hierin probeert hij te duiden waar de door hem zo genoemde ‘golf van paranoïde haat’ vandaan komt. Tegen wie die woede gericht is en waar deze de laatste decennia toe heeft geleid. Met de blik van een relatieve buitenstaander observeert Mishra de diepe identiteitscrisis waar het Verenigd Koninkrijk sinds Brexit in verzeild geraakt is. Een land dat nog steeds verdeeld wordt door grote klassentegenstellingen en geen afstand heeft kunnen nemen van haar koloniale verleden. Een land waar de politieke elite vervreemd is geraakt van haar electoraat en waar xenofobie een nieuwe opleving lijkt door te maken.

Onze wild guest is Koenraad Bogaert – Menarg
Koenraads onderzoek concentreert zich rond de bredere kwestie van politieke verandering in de Arabische wereld, meer specifiek Marokko. En dit in relatie tot globalisering, neoliberale verstedelijking en kapitalistische ongelijke ontwikkelingen. Koenraad werkt ook rond thema’s als sociale beweging, revolutie, urban studies en klassenstrijd.

 

In het najaar van 2017 starten Masereelfonds en ACV Oost-Vlaanderen in samenwerking met Timelab en Herberg Macharius een reeks filmavonden met debat: Tegenlicht Meet Up. Elke 2de dinsdag van de maand gaan we in gesprek met elkaar, wisselen we van gedachten over het thema van de aflevering.